fbpx
Gasztro,  Mindennapok

Tempura, tamago, sushi – Japán ételek, amikkel otthon is érdemes kísérletezni 

Az ázsiai konyhát gyakran hajlamosak vagyunk túl komplikáltnak gondolni, pedig az igazság az, hogy sok egyszerű receptet és technikát építhetünk be a mindennapokba. Ha szeretnénk egy kis változatosságot csempészni a főétkezésekbe, nézzünk körül a japán gasztronómia berkeiben, mert nagyon is érdemes! 

A kiadós reggelik japán királya: Tamago 

Az ázsiai konyhában általában nagy szerepet kap a tojás, ami a japánoknál különösen sok receptnél megtalálható. Reggelire, de akár köretként is fogyasztják a Tamago-t, amihez összesen három hozzávalóra van szükségünk:

• egy tálka főtt rizsre
• egy tojásra
• egy kanál szójaszószra.

tamago



Elkészítés:
• Üssünk bele egy tálkába egy tojást és keverjük össze egy evőkanál szójaszósszal.
• Melegítsünk fel egy kis rizst, adjuk hozzá a tojásos keverékhez, jól dolgozzuk össze, és már fogyaszthatjuk is!
• Tetszés szerint fűszerekkel bolondíthatjuk ezt az egyszerű fogást: jól áll neki például a chili vagy a koriander is.

A Tamago nem csak gyors, de egy jó maradékmentő étel is, ráadásul hatalmas fehérje-löketet kaphatunk tőle, ami a nap elején kifejezetten jól jön. Arra viszont mindig figyeljünk, hogy friss tojással készítsük. 

Ha már unjuk a hagyományos rántást: Tempura 

Ha japán étterembe megyünk, egészen biztosan találkozunk tempurált fogásokkal, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy sűrű palacsintatésztába mártjuk a rákot, húsokat vagy zöldségeket és bő olajban kisütjük azokat.
A tempuráláshoz kevés hozzávaló is elegendő:

• lisztre
• jeges vízre
• tojásra
• kevés sóra van szükségünk hozzá

tempura


Elkészítés:

• 30 dkg lisztet egy tálba szitáltuk,
• üssünk rá egy tojást,
• adjunk hozzá egy csipet sót
• öntsünk rá 3 dl jeges vizet.
• Keverjük az egészet egy kevésbé homogén masszává (a teteje kicsit lisztes maradhat),
• kezdődhet is a sütés bő olajban!

Ha pedig tovább kísérleteznénk a technikával, a tésztát akár különböző fűszerekkel is megbolondíthatjuk. A ropogós tempurált falatokat mártogathatjuk szójaszószba köret nélkül, rizzsel pedig egy kiadós fogást varázsolhatunk belőle. 
Készíthetünk így tengeri halakat, garnélát, cukkinit vagy cukkinivirágot, csirkét is – lényegében, amit csak szeretnénk és rántani szoktunk.

Amikor az alapanyagok száma végtelen: Sushi

Manapság már minden szupermarketben megtalálhatjuk a hagyományos sushi alapvető hozzávalóit, vagyis az
• algalapot
• sushi rizst,
• szójaszószt
• wasabi pasztát.

Elkészítés:
• Az algalapra – amit norinak hívnak – rétegezett rizsre gyakorlatilag bármit tehetünk; a lazactól és a tonhaltól a csirkén át, a különböző zöldségekig, úgy mint az uborka vagy az avokádó vagy a kaliforniai paprika, több száz feltét közül válogathatunk.
• Sőt, ha nem a hagyományos algalapos megoldást szeretnénk választani és a tenger gyümölcseit szeretjük, akkor nigiriket is készíthetünk, amikhez kézzel kell megformálni a rizsgombócokat, majd ráhelyezni egy-egy szelet pácolt tonhalat, lazacot, tintahalat vagy akár polipot. 

sushi_1
sushi_2
sushi_3

A szaftos tésztaételek legjobb alapja: Udon

Az udon tészta egy nagyon vastag spagettire hajazó tésztaféle, amit nem csak tésztaételként fogyaszthatunk, hanem akár levesbetétként is. Udont vehetünk készen is, de akár otthon is nyújthatjuk, mivel egy egyszerű, búzalisztes tésztáról van szó, amihez nem kell más a liszten kívül csak egy kis víz és só.

udon

Ha valamilyen udon alapú húsos-zöldséges ételt készítünk, akkor mindig érdemes hozzá jó sok szójaszószt, némi halszószt és szezámolajat használni hozzá és jól megpirítani olyan finomságokkal, mint a színes kaliforniai paprika, a pak choi és a répa. Nagyon jól áll egy zöldséges tészta alapnak a marhahús, de a csirke is, így, ha beválik egy ilyen udon fogás, többféleképpen is elkészíthetjük – garantáltan nem ununk majd rá! 

Jó étvágyat kívánunk! 🙂