fbpx
Gasztro

Apró, de egészséges – Bodzabogyó szüretre fel!

Szeptember elején érik a fekete bodza, amit a népi gyógyászat már több évszázada sikerrel használ. Olyan problémákra, mint például a különböző gyulladásos megbetegedések vagy légúti bántalmak, a torokfájás vagy a hörghurut. Arról nem is beszélve, hogy számtalan vitamint tartalmaz – legnagyobb mennyiségben C-vitamint – és még finom is. Lekvárt, szószt, szörpöt, sőt még akár bort is készíthetünk belőle! 

Megmutatjuk, miért érdemes szedni ezeket az apró kis csodabogyókat, amiket ezekben a napokban lépten-nyomon fellelhetünk az utcákat járva. 

Bodzabogyó szörp 
Hozzávalók: 2 kg bodzabogyó, cukor (a bodzabogyóból kifolyó lé minden literjére 1 kg) 

A bodzabogyó szemeket leszedjük, egy szűrőtálba tesszük, megmossuk, majd egy-két napig állni hagyjuk. Miután pihent, összetörjük a bogyókat és az így kifolyó levet átszűrjük egy nagy edénybe. Literenként megegyező mennyiségű cukrot adunk hozzá és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A forró szörpöt üvegekbe töltjük, dunsztoljuk és már készen is vagyunk vele! 

Fontos, hogy éretlen szemeket ne szedjünk le és ne használjunk, mert mérgező lehet! Ahogyan a bogyón kívül minden más része is a növénynek.

Almás bodzabogyó lekvár 
Hozzávalók: 50 dkg bodzabogyó, 60 dkg alma, 25 dkg cukor, 1 kávéskanál citromsav, egy kevés tartósítószer 

Szeleteljük fel az almákat, szedjük le a bogyókat a szárról és mossuk meg a gyümölcsöket, majd tegyük őket egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, körülbelül fél deci vizet, majd főzzük, körülbelül fél órát. Utána turmixoljuk le, majd öntsük vissza a lábasba és a citromsavval együtt főzzük sűrűre. Miután üvegekbe töltöttük, tegyünk rá egy kevés tartósítószert, majd mehet a lekvár a dunsztba, hűlés után pedig már fogyaszthatjuk is. 

Tipp: Ha nem rajongunk az almáért vagy kísérleteznénk, a bodzabogyót párosíthatjuk körtével vagy akár fügével is vagy más piros bogyós gyümölcsökkel. Ha az utóbbit választjuk, igazi immunrendszererősítő bombát kapunk!   

Bodzabogyó leves
Hozzávalók: 80-90 dkg bodzabogyó, 15-20 dkg cukor (ízlés szerint), 3 dl víz, 1 citrom leve, kevés tejszín vagy görög joghurt (ez elhagyható), tetszőleges fűszerek (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, stb.)

A bodzabogyót tegyük fel főni a cukorral és a citromlével, majd, ha megpuhultak, öntsünk hozzá egy kevés vizet és főzzük még néhány percig. Húzzuk le a tűzről, majd turmixoljuk össze és keverjünk hozzá egy kevés tejszínt vagy görög joghurtot, hogy krémes állagot kapjunk. (A tejszín/joghurt akár el is hagyható, ha sűrűbb levest szeretnénk.) Ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel, vagy olyan fűszerekkel, amiket gyümölcsleveseknél örömmel használunk, hűtsük ki a levest és már fogyasztható is! 

Ha bodzabogyó szürethez öltöznél…

..ne hagyd ki a Flancos újdonságait! Kicsattanó bíbor színben pompázik több darabunk is: például újonnan érkezett oversize ingünk, ülepes pamut nadrágunk, garbónk és kámzsás pólónk is. Fedezd fel mindet a flancos.hu-n!