fbpx
Gasztro,  Mindennapok

Egészséges és szemet gyönyörködtető reggelik a Choco & Tahini blog szerzőjétől, Czeglédi Dettitől

Vannak azok az álmos, döntésképtelen reggelek, amikor tanácstalanul állok a konyhában, és hosszú gondolkodás után sem tudom eldönteni, mivel indítsam el a napot.
Ilyenkor azonnal Detti Instagram profiljára kattintok, és mindjárt el is árulom, hogy miért! 

Czeglédi Dettire és a blogjára, a Choco & Tahini-re már legalább 2 vagy 3 éve találtam rá és azóta szinte minden egyes nap inspirálódom a fotóiból és a receptjeiből.

Detti ugyanis ínycsiklandó fogásokat készít és osztja meg azokat a finomságokra éhes követőkkel, az olyan esztétikailag és ízben is egyszerű nagyszerűségre törekvő gurmanokkal, mint amilyen én is vagyok. Csodálatos ízű és külsejű és a legtöbbször egyszerűen elkészíthető reggeliket, ebédeket és nassolnivalókat találhatunk nála, a színes zabkásáktól a matcha teás bonbonokig. Ráadásul mindezt egészséges alapanyagok felhasználásával teszi, így a szervezetünk is hálás lesz minden egyes falatért.

Detti most a Flancos magazinnal is megoszt néhány reggelit – édeset és sósat egyaránt -, azokra a napokra, amikor szükségünk lehet egy kis pluszra, valami szépre vagy finomra ahhoz, hogy legyen erőnk végigcsinálni a napot. 

Krémes kása, mézben karamellizált almával, magokkal és kevés kókusz chipsszel 

A kását a következőképpen készítjük: 1/3 bögre gluténmentes zabpelyhet 100ml mandulatejbe áztatunk, 15 percig. További 1 bögre víz hozzáadásával főzzük alacsony lángon, míg krémes és ragacsos nem lesz. 

Eközben felkockázunk egy kevés almát, beleöntjük egy serpenyőbe, szórunk rá egy kis magkeveréket, kókuszchipset, fahéjat és mindezt másfél evőkanál mézzel megkaramellizáljuk. A lényeg, hogy éppen csak, hogy puha legyen az alma, a méz pedig ne égjen meg. 

Amikor kész a kása és tálba raktuk, még halmozzunk rá egy jó nagy kanál tahinit (a legjobb, ha házi), majd kanalazzuk rá a ragacsos, almás réteget és már kész is! 

Napindító granola  

Hozzávalók:

-500 g aprószemű zabpehely
-150 g kókuszchips 
-5 evőkanál hántolt kendermag
-250 g aszalt vörösáfonya
-2 marék dió 
-1 marék napraforgómag 
-1 banán, pépesre törve 
-0,5 dl kókuszolaj 
-2 evőkanál méz (juharszirup, ha vegán)
-2 teáskanál fahéj

Elkészítés:

A hozzávalókat egy nagy tálban elkeverjük, először a szárazakat, majd mehet bele a banán és a kókuszolajban elkevert méz. Az egészet jó alaposan összeforgatjuk, és hozzávetőlegesen 175 fokon 25 perc alatt megsütjük.
A sütési idő alatt én négyszer forgattam át fakanállal, hogy mindenhol alaposan megpiruljon. 

Növényi tejjel, friss gyümölccsel csodás napindító, de akár desszertek, pohárkrémek alapja is lehet. 

Paradicsomos bab, tükörtojás, spenót

Néhány ramekin formára lesz szükségünk, tojásokra, bébispenótra, egy kevés fokhagymára, sóra, borsra és egy konzerv paradicsomos babra. 

A formákat kivajazzuk, majd jöhet a bélelés. Első rétegben friss bébispenót levél, némi reszelt fokhagyma, másodikban paradicsomos bab, harmadikban pedig egy-egy tojás. Megsózzuk, borsozzuk és már mehet is a sütőbe. Előmelegített sütőben 210 fokon 15 perc alatt elkészül. Friss kifli, elégedett mosoly. 🙂

F. Luca