fbpx
Gasztro,  Mindennapok

Raffer Gabriella: Pünkösdi csiga

Hozzászólásban gyakran olvasom a következőket: “Viselni tudni kell!” vagy “Te ezt is tudod viselni!” De mit is jelent valamit viselni? Mit is jelent, a viselet szó önmagában? Azt a cselekvést, hogy valamit ruhaként, vagy díszként viselnek.

viselet, mit viseljek?

Ha a keresztény ünnepeinkre gondolok, népviseletbe öltözött emberek képei jelennek meg a szemem előtt. Tájegységek, országok viseletei. Egyenes hátú férfiak és büszke nők. A nők – kortól függően-, ha menyecskék, csípőre tett kézzel – hogy látni lehessen a vékony derekukat-, ha már érett asszonyok, akkor pedig maguk előtt összefogott kézzel, méltóságteljesen pózolnak.

Vajon mitől lehet az, hogy ha népi viseletbe bújunk, önkéntelenül kihúzzuk magunkat, megemeljük a fejünket és büszkén állunk a közönségünk elé? Olykor közönség sem kell, láttam már férfiembert népi viseletben, aki a tükör előtt állva rántott egyet a kabátja alján, majd megemelte a fejét és büszkén állt, csak magának pózolt. A ruha tette volna mindezt, vagy egy eredendő tetszeni vágyás? Esetleg, hogy valóban díszként érezte magát?  

A mai ünnepi viseletek, mára már inkább divatirányzatokhoz köthetők, esetenként márkahűséghez, de már kevésbé bontható régiókra vagy országokra. Az én pünkösdi ünnepi viseletem – a márkahűségemből fakadóan-, szinte egyet jelent a mindennapos viseletemmel.

viselni, viselet

Viselet. A cselekvés, hogy valamit ruhaként, vagy díszként viselek. Flancosan, lazán és mindemellett díszként, koromból adódóan már nem csípőre tett kézzel, de megemelt fejjel mindenképpen. Az önazonosság lett az én stílusom, és az önazonosság jegyében most ismét egy ételt ajánlok a pünkösdi ünnepre.

Népi hagyomány, hogy pünkösdkor nem lehet kenyeret sütni, ellenben édes tésztát igen. Egy nagyon finom édes tésztát, amivel kiérdemelhetjük akár a pünkösdi királylány címet is.

Flancosan túrós csiga, málnával megbolondítva

pünkösdi csiga málna

Hozzávalók:

A málnás kelt tészta hozzávalói:
35 dkg kelt tészta süteményliszt
6 dkg kristálycukor
0.5 dkg só
1 egész tojás és 1 tojássárgája
60 ml langyos tej
60 ml langyos málnavelő
15 g élesztő
6 dkg vaj

A túrótöltelék hozzávalói:
20 dkg túró
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
(A hozzávalókat egyszerűen csak összekeverjük.)

Elkészítés:

A tojásokat a tejjel, a málnavelővel és az élesztővel keverőtálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, és a sót. A legvégén kerül hozzá a szobahőmérsékletű vaj, majd bedagasztjuk a tésztát. 40 percig kelesztjük, addig előkészítjük a túrótölteléket.

A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. A túrókrémünket elkenjük a kinyújtott tésztán, és két irányból, akár a kakaós csigát, feltekerjük. 1 tojást felverünk, óvatosan lekenjük a csigáink tetejét, és újabb 30 percre félretesszük kelni. Ezután 180 fokra előmelegítjük a sütőnket.

Mielőtt a csigákat a sütőbe tennénk, egy-egy fagyasztott málnaszemmel díszítjük. Amikor illatosra sültek, porcukorral meghintjük és már tálalhatjuk is! 

pünkösdi csiga

Raffer Gabriella