fbpx
Gasztro,  Mindennapok

Olaszrizling, sauvignon blanc, könnyed habzók – Ezeket a borokat készítsd be a nyáron – I. rész

A fogyasztott borok jellegét tekintve a nyár a fehéreké és a rozéké, hiszen könnyed savaikkal, gyümölcsös, citrusos jellegükkel egy pillanat alatt felfrissítenek akár önmagukban, akár fröccsként fogyasztva. 

Hogy mit választunk a fehér fajták közül, az persze teljesen egyéni ízlés kérdése, ám vannak olyanok, amiket kifejezetten a forró, nyári napokon érdemes elővenni a hűtőből. 

Ilyen például a sauvignon blanc, ez a zöldes, citrusos, ananászos jelleggekkel megáldott fajta. Egy jó sauvignon-t annak érdemes kóstolgatnia, aki szereti a citrusokat, a narancsot, citromot, a zöldes ízeket, például az egrest vagy a spárgát.

Ebből adódóan hasonló ételekhez is ajánlják: párolt zöldek, halak és tengeri ételek, csirke és lágy, fűszeresebb sajtok, például friss kecskesajt is nagyon finoman párosítható hozzá. Ezt a fajtát jól esik meginni a vízparton, az ebéd mellé vagy egy esti kertipartin is – minden helyzetben felfrissít és kellemes élményt nyújt. 

“A rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét. Ne félj a közhelyektől, magyar: önmegóvó erő árad belőlük. Rizling lesz, nem nagyon régi, három-, négyéves olaszrizling, melynek simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra pannóniai pallérozottsága. A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél.”

– írja Márai Sándor az olaszrizlingről, ami szintén közkedvelt fajta, ha nyári borokról beszélünk. Ezt már az intenzívebb, mélyebb ízélmények kedvelőinek ajánljuk, hiszen sok savval rendelkezik és bár ezek között is találhatunk frissebb, citrusosabb jellegű borokat, sokkal inkább jellemző az ásványosabb, érett gyümölcsösebb íz. Gyümölcsösebb, illatosabb változata a legjobb fröccsbor – ha étteremben járunk és egy házmesterre vágynánk, érdemes olaszrizlingből kérni. Szárnyasételek, zöldség,-és gyümölcssaláták tökéletes kísérője lehet és egy elegáns vacsora kiegészítőjeként is érdemes gondolnunk rá. 

Ne feledkezzünk meg a rozékról sem: valószínűleg ez a legkedveltebb ital a forró napokon. Nem véletlenül, mivel általában minden rozé üde, friss karakterű; a ribizlitől az őszibarackon át egészen a mangóig, rengeteg zamatos gyümölcs ízét felfedezhetjük benne.

Nagyon jól passzolnak a nyári ételekkel: paradicsomos szószokhoz, salátákhoz tökéletes, de könnyed fröccsként fogyasztva szinte bármivel megállja a helyét. 

Nyáron persze nemcsak a megfelelő fajta kiválasztásán van a hangsúly, hanem az előkészítésen is. A kulcsszó a hűtés.

A frissítő élményhez fontos, hogy mindig jól behűtsük a borokat – ha útra kelünk és piknikezés közben fogyasztanánk, mindig hűtőtáskában szállítsuk! Egy jó sauvignon blanc is válhat ihatatlanná, ha felmelegedett és az ízek nem tudnak érvényesülni. A legjobb, ha a pohárba töltés után is azonnal visszarakjuk a hűtőbe -persze, amennyiben marad az üvegben a borból -, hogy a következő pohárnál is megfelelően behűtve tudjuk fogyasztani. 

F. Luca