fbpx
Gasztro

Könnyed borok nyári hangulatokhoz – II. rész

Az első részben megmutattuk, milyen borok közül érdemes válogatni a kánikulában, legyen szó akár kerti partikról, piknikezős délutánokról vagy egy különleges alkalomról, ezúttal pedig a buborékoké a főszerep! 

Mit igyunk nyáron, ha különleges alkalmakat ünnepelünk vagy egyszerűen csak egy kis pezsgésre, valami különlegesre vágyunk? Hát egy bubis, két bubis vagy három bubis italokat – csak, hogy egy klasszikust idézzek, a kultikus Üvegtigris című filmből.

Az egy bubis, két bubis, három bubis jelző jelen esetben a különböző pezsgő italokat takarja. Ilyen a prosecco, a cava és a champagne. Lássuk, mi a különbség köztük és mikor, milyet érdemes választani belőlük! 

Prosecco 

Legyen hideg tél vagy forró nyár, egy kellemes prosecco-val indítani egy álmos hétvégét egy csodás reggeli társaságában, megkoronázni egy ebédet vagy egyszerűen csak lezárni egy fáradt napot: tényleg bármikor elővehetünk belőle egy üveggel! 

A prosecco egy Trieszthez közeli, olasz településről, Prosecco-ról kapta a nevét – innen származik a Glera nevű szőlőfaj, amiből ezt a pompás italt készítik.

A prosecco lehet brut, extra dry vagy dry, és létezik könnyedén habzó és pezsgő változata is. A prosecco-k frissek, illatosak, könnyen fogyaszthatók szinte bármihez – kevésbé komplexek, mint a champagne-ok. Árban is jóval kedvezőbbek, mint komolyabb buborékos társaik, így bármikor feldobhatunk velük egy egyszerű hétköznapot is! 

Cava 

A cava spanyol pezsgő, ugyanúgy készül, mint a champagne, azaz a francia pezsgő. A spanyolországi éghajlatnak köszönhetően viszont a szőlő teljesen más ízjegyeket ad, mint francia társai. Általában három helyi, katalán szőlőfajtából készítik és nemcsak fehér, hanem rozé változatban is megtalálhatjuk a polcokon. (Bár tény és való, hogy inkább a fehér az elterjedt.)

A legfinomabb cava-k szárazak, de léteznek édes változatok is, érlelés alapján pedig alap, reserva és gran reserva típusokat különböztethetünk meg. Ha most kezdjük a kóstolgatást, az alapok is kellemes élményeket okoznak majd, érdemes ezzel kezdeni és fokozatosan haladni. Aki szereti a prosecco-t, az általában a cava-t is – nagyon könnyed, friss, kellemes italokról van szó. Mivel különlegesség, érdemes akkor nyitni, amikor baráti társaságban vagyunk, esetleg nagyobb családi körben, de egy nyári vacsora mellé is tökéletes kísérő. 

Champagne

Mit is mondhatnánk a champagne-ról? A franciaországi Champagne tartományból származó fejedelmi italt egyértelműen különleges alkalmakon érdemes elővenni. Az első pezsgőt a 17. században készítette el a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője Dom Pierre Pérignon, akinek neve a világ egyik legjobb pezsgőjét fémjelzi ma is. Komplex ízvilágú, különleges pezsgőkről van szó, amiket  nemcsak az ízjegyeik, hanem a történetük is élménnyé varázsol. 

F. Luca