fbpx
Gasztro,  Mindennapok

Kávéhelyettesítő alternatívák nyüzsgő és csendes napokra – „kevert” teák

Folytatjuk teás sorozatunkat, amelyben olyan energetizáló, mégis kíméletes italokat mutatunk be, amiket elkortyolgatva többé gondolni sem akarunk majd a kávéra és a koffeinmámorra. Ezúttal a fűszeres chai és a varázslatos mate tea került az asztalunkra.

Chai tea

A különleges chai tea, vagy másik nevén a masala chai egy Dél-Ázsiából származó ital, ami napjainkra már világszerte népszerűvé vált. Hagyományosan fekete tealevelek, szerecsendió, kardamom, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, és fekete bors keveréke. Míg őshazájában vannak helyek, ahol az erősebb lefőzött fekete teához adják hozzá a fűszerkeveréket por formájában, van, ahol ennyire nem bonyolítják túl az elkészítését, és csak az említett fűszerek keverékét öntik fel forró vízzel. Számomra a chai latte, vagyis tejes formája a legmegnyerőbb, amit általában reggelente fogyasztok, hiszen élénkítő hatással bír. De további számos jótékony tulajdonsága is van. Ezeknek a fűszerkeverékeknek a fogyasztása serkenti a vizelet kiválasztását és gyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően képes beindítani a méregtelenítési folyamatokat.

A sok klorofil és illóolajnak hála pedig jó hangulatjavító, sőt akár az elsavasodás ellen is alkalmazható.

Ha szeretünk kísérletezni az említett fűszerek megvásárlásával elkészíthetjük otthon magunknak ezt a főzetet, de egyébként szirup, por formájában is kapható.

Mate tea

A Dél-Amerikában őshonos mate tea vagy yerba matét sokan varázsitalként is emlegetik. Mégpedig azért, mert olyan erős, mint a kávé, egészséges, mint a tea és boldogságot okoz, mint a csokoládé. A mate 24 féle ásványi anyagot és vitamint, 15 féle aminosavat és 11 féle polifenolt tartalmaz.

Azon túl pedig, hogy élénkít, növeli a koncentrációképességet, továbbá segíti az emésztést és a súlycsökkenést is.

A kávéval ellentétben pedig nem savasít, így kevésbé terheli meg a gyomrot. Ahogyan a matcha, úgy a mate is energiaszintet fokozatosan növeli a koncentrációs képességgel együtt. Mindezt úgy, hogy a kávénál kisebb mennyiségben tartalmaz koffeint, ellenben más élénkítő hatású anyagból többet tartalmaz, így győzi le hatásosabban a fáradtságot.
Fogyasztani melegen és hidegen egyaránt lehet, viszont ha utóbbit preferáljuk, akkor legalább nyolc órán át érdemes áztatni. Leszűrést követően pedig fogyasszuk üresen, esetleg mézzel ízesítve. Ha pedig a tradíciókhoz ragaszkodva szeretnénk fogyasztani, vásároljunk hozzá mate tököt és bombillát. Szerintem, ha egyszer megkóstoljuk ezt az italt, sose fog eltelni egy nap sem nélküle. Legalábbis én így jártam.

D. Julcsi