fbpx
Gasztro,  Utazás

Egy falat Olaszország Révfülöpön – A Cselling Udvarház és a Semola Pastfood egyik lelkét, Tüdős Klárát kérdeztük

Tüdős Klára és férje, Moreno Contin már évek óta azon dolgoznak, hogy a szánkba csempésszék az olasz életérzést – a Balaton mellett. Kezdetben a 19. században épült impozáns épület, a Cselling Udvarház falai között tették mindezt, idén nyáron viszont új vállalkozásba fogtak és megnyitották a parttól épp csak egy lépésre található Semola Pastfoodot, ahol a középpontban az olasz tészták állnak.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy aki egyszer rákap az ízére, bizony nehezen válik meg azoktól a finomságoktól, amiket itt kóstolhat. Velünk is így történt, már visszatérő vendégek vagyunk Kláráéknál és szívből ajánljuk nektek is, ha egy csipetnyi Olaszországra vágytok! 

Miért döntöttetek épp a Balaton mellett? Miért jó itt lenni?

A Balaton és Révfülöp már gyerekkorom óta az életem része, szüleimmel sokat jártunk errefelé. Eleinte nyaranta, majd idővel a Cselling Udvarház üzemeltetését átvéve,  kibővítve Lakásétteremmé közösen Morenoval. Hogy miért jó itt lenni? Mióta család lettünk a gyerekek részére (egyelőre) ideális környezetet tudunk biztosítani. Jó levegő, a Balaton közelsége, amit nagyon szeretünk. Mivel mi nem egy megszokott család modell vagyunk és emellett vendéglátással foglalkozunk – ami azt jelenti, hogy mi akkor dolgozunk, amikor mások pihennek és kikapcsolódnak – ezért nálunk a “Balatoni nyár feeling” kimarad. 

Van kedvenc helyetek/időtöltésetek a Balaton körül?

Étterembe mi nagyon ritkán megyünk, szóval nálunk nyáron a strandok és tavasszal-ősszel olyan helyek jönnek számításba, ahol a gyerekek is töltődnek. Salföldi Major, Veszprémi Állatkert, Folly Arborétum.

Vannak olyan szokások, mentalitásbeli kérdések amiket a mindennapjaitokban követtek, használtok és az olasz felfogásból jön? 

Szokások közül, ami étkezéssel kapcsolatos, hogy ebédre általában tésztát fogyasztunk.
Na és persze a kávéfogyasztás… Én reggel/délelőtt  cappuccino-t iszom, ebéd után csak tisztán espresso-t. Moreno pedig dupla espresso-n él! Elég hangosak vagyunk… úgy családilag! Illetve amit nem vettünk át, az a szieszta. Sokan azt gondolják, hogy 15:00-18:00 között -amikor a Semola Pastfood zárva van- megyünk sziesztázni. Nos, ez egy téves gondolat, mert Moreno ebben az időben készíti elő a konyhát az esti szervizre.

Új vállalkozásotok egy tésztabár, a Semola Révfülöpön, ahol a Cselling Udvarházat is elindítottátok. Miért döntöttetek egy tésztázó mellett?

A Semola Pastfood egy olyan hely, ahol tényleg a nagybetűs olasz tésztát eszed. A magyar emberek szeretik az olasz konyhát, sokan azt gondolják, hogy jól is ismerik, de ez a legtöbb esetben ritkán fordul elő!  A Semola-t ezért hoztuk létre, hogy edukáljunk és hogy egy olyan tésztaélményt tudjunk nyújtani, ami valóban a “La vera pasta italiana”!

Az üzemeltetés nem egyszerű dolog, főleg a most tomboló munkaerőhiány, gáz- és energiaválság miatt sem. Szakács téren sajnos nagyon rossz a helyzet, ezért Moreno 7 napból 6 napot a tésztázóban van. Emellett a Cselling idén nyáron csak vendégházként üzemel, a vacsoraestek szünetelnek. (Szeptembertől azonban visszatérünk, az időpontokat hamarosan meg is fogjuk osztani.) Jelenleg reggelit kínálunk, amit szintén mi csinálunk. Van egy kialakult logisztika, ami mentén haladunk és így meg tudjuk oldani, hogy több szerepben is helyt álljunk. Szerencsések vagyunk, mert jól tudunk együtt dolgozni és jól kiegészítjük egymást a munka területen is.

Mit gondoltok, mi az, amit érdemes lenne átvennünk az olasz kultúrából?

Semmit! A világban az a jó, hogy különbözőek vagyunk. Azért jó elmenni Olaszországba (vagy más országokba), mert ott belecsöppenhetünk egy más kultúrába, más felfogásba.

Én hiszek abban, hogy azonos rezgésszámon “működő” emberek vonzzák a hasonlókat kultúrától, országtól függően. 

Van kedvenc olasz ételetek? Ezek asztalra is kerülnek nálatok? 

Morenonak a Pasta al Pomodoro (paradicsomos tészta), nekem pedig a Parmigiana di melanzane (rakott padlizsán). Tésztából jelenleg több kerül az asztalra, mint a rakott padlizsánból!

Megosztanátok velünk egy receptet? 

Pesto alla siciliana

Hozzávalók:
·500g paradicsom
·50g fenyőmag vagy mandula
·150ml extra szűz olívaolaj
·1 gerezd fokhagyma
·1 csokor bazsalikom
·100g reszelt Parmigiano Reggiano DOP
·150g tehéntejes ricotta
·só ízlés szerint
·bors ízlés szerint

Elkészítés:
Mossuk meg a paradicsomot, vágjuk ketté, távolítsuk el a pépet és a magokat, tegyük a turmixgépbe a paradicsomot, a bazsalikomot, a megpucolt fokhagymát, a parmezán sajtot és a fenyőmagot (a fenyőmagot mandulával is helyettesíthetjük). Magas fokozaton turmixoljuk és adjuk hozzá az olíva olajat.
Végül adjuk hozzá a ricottát, és pár másodpercig turmixoljuk, amíg a ricotta jól el nem keveredik a többivel, majd sózzuk, borsozzuk.
Lehetőleg rövid tésztával készítsünk!
Melegen, hidegen vagy akár langyosan is isteni és egy igazi nyári különlegesség!

Jó étvágyat kívánunk!