fbpx
Gasztro,  Mindennapok

Zöld smoothie kezdőknek – II. rész

Az előző részben egy olyan receptet hoztunk nektek, amelyek ugyan zöld összetevőket is tartalmaznak, mégis inkább a gyümölcsök dominánsak.

Ma egy szinttel feljebb lépünk, és azokhoz szólunk, akik egy picit merészebb receptet is kipróbálnának.

zöld smoothie turmix recept

A zöld smoothie fogyasztóknak általában az a nem titkolt céljuk, hogy minél több vitamint és ásványi anyagot juttassanak a szervezetükbe, a lehető leggyorsabb módon. Ha a reggelünket egy ilyen itallal kezdjük, az sokkal nagyobb lendületet képes adni, mint egy bögre kávé. Hiszen utóbbinak, ha elmúlik a hatása, egyenesen lehúzza az embert, míg a préselt zöldség és gyümölcsleveknek színtiszta energiabombaként működnek. 

A következő recept ízben talán jobban hasonlít a zöld levek ízére, mint amit először osztottunk meg veletek, de akik ezt nagyon nem kedvelik, nyugodtan emeljék a gyümölcsök mennyiségét benne, és csökkentsék a zöldekét. Mindazonáltal véleményem szerint még ez is teljes mértékben elfogadható ízélményt nyújt, ezért érdemes kísérletezni vele. Amit még tanácsolnék, hogy ezt a smoothie-t próbáljuk ki leszűrve is, mert a zellerszár rostjai zavaróak lehetnek.

Na, de elég is a fecsegésből, lássuk a receptet 2 nagy pohár smoothiehoz!

Hozzávalók:

• 2 db zellerszár
• 1 kis marék bébispenót
• 1/3 kigyóuborka
• 1 ujjnyi nyers gyömbér
• 1 nagyobb alma
• 1 kivi
• 2-3 dl víz/kókuszvíz ízlés szerint

Elkészítés:

Mossuk meg a hozzávalókat, a kivit és a gyömbért szabadítsuk meg a héjától! A szárzeller két végéből vágjunk le picit, ez látni fogjuk, hogy kevésbé fogyasztható állapotú.
Ezután csak daraboljuk fel a hozzávalókat és helyezzük nagyméretű turmixgépbe. Öntsük rá az ízlésünknek megfelelő folyadékot – zöldteát, gyümölcslevet, vizet vagy kókuszvizet -, és jó alaposan dolgozzuk el az egészet.
Ezután nincs más dolgunk, mint a végeredményt üvegbe tölteni, beledobni egy fém szívószálat és kiülni a napra, kényelmesen elkortyolgatni!

zöld smoothie recept

Miért hasznos ez az ital?

Ezt a smoothie-t én a hidratálás mesterének hívom, mert az uborka és a zellerszár ebben az élen járnak. Mindemellett a zellerszárat egyfajta csodaszerként is emlegetik, ami kipucolja a szervezetet. A nagyon bátrak egyébként ezért reggel éhgyomorra előszeretettel fogyasztják a zellerszárból préselt levet önmagában is. A gyömbér legalább ennyire nevezhető csodaszernek, hiszen gyulladáscsökkentő, baktériumölő, az immunrendszer erősítésére kiváló gyökeres növény. A kivi szintén segít a mindennapi egészség fenntartásában magas C-vitamin tartalmának köszönhetően, illetve antioxidánsai hozzájárulnak a szabad gyökök eltávolításához, ezzel pedig jelentősen csökkentik az oxidatív stresszt. Ezzel egészen pontosan megelőzik például gyulladások kialakulását. Fogyasszátok egészséggel!

T. Dorottya